5 Кухарів на вашій кухні

23 червня 2017

Всі ми знаємо, що морква краще глазурувати, м’ясо запікати на грилі, а смачний десерт можна приготувати і в мікрохвильовій печі. Який спосіб приготування виявиться найбільш підходящим для того чи іншого страви? Розбираємося з експертами!

Приготування У МИКРОВОЛНОВОЙ ПЕЧИ

Цей спосіб нагадує приготування на пару. Тому їжу можна готувати з невеликою кількістю жиру або зовсім без нього. Дуже добре виходять овочі – вони зберігають свій колір і поживні речовини, – а також риба і курка, які в мікрохвильовій печі стають більш соковитими, чим яловичина або свинина. Потужність печі визначається кількістю енергії на одиницю внутрішньої площі: чим більше число ват і менше камера, тим потужніше піч. Використовуйте посуд, призначену спеціально для мікрохвильових печей. Відповідні продукти: буряк, брокколі, риба, картопля, шпинат, морква, цвітна капуста, яблука.
Як це робиться. Завжди накривайте посуд, щоб волога не випаровувалася і продукти залишалися соковитими. Зазвичай в інструкціях по експлуатації мікрохвильових печей рекомендується користуватися пластиковою плівкою, але дослідження показують, що молекули пластика можуть потрапляти в їжу. Тому використовуйте посуд з кришками або накривайте її скляними тарілками. Можна одночасно готувати дві страви, поставивши одне на інше. Овочі потрібно готувати недовго, щоб збереглися поживні речовини. Наприклад, для приготування шести буряків невеликого розміру буде потрібно 12 хвилин, одного середнього качана цвітної капусти або брокколі – 6 хвилин, двох великих пучків шпинату – 3 хвилини.
Спробуйте приготувати. Візьміть 1 кг рибного філе (наприклад, палтуса або тріски) і покладіть у велику каструлю для мікрохвильової печі. Приготуйте маринад: змішайте оливкова олія, лимонний сік, гірчицю, сіль і накришений лавровий лист. Залийте рибу маринадом і дайте постояти 20 хвилин. Накрийте каструлю кришкою і готуйте в мікрохвильовій печі 4-9 хвилин, встановивши максимальну потужність. Коли сік стане прозорим і риба буде легко розпадатися – вона готова. Вийміть страва з печі і дайте йому трохи охолонути. Щоб швидко приготувати яблучне пюре, почистіть 1 кг яблук, бажано наслідках сортів, наріжте кубиками по 1 см, посипте цукром, корицею і збризніть лимонним соком. Отриману масу викладіть в каструлю і готуйте в мікрохвильовій печі 10 хвилин при великої потужності.

Приготування НА ПАРУ

Такий спосіб приготування їжі дозволяє прекрасно зберегти смак, аромат і поживну цінність продуктів, поступаючись, мабуть, тільки мікрохвильовій печі. До того ж вам не потрібно буде додавати жир під час готування. На пару добре готувати рибу і морепродукти, тому що в них зберігається волога. Відповідні продукти: зелена квасоля, кабачки, спаржа, груші, курячі грудки, рибне філе, креветки.
Як це робиться. Якщо у вас є пароварка, залийте в неї воду і доведіть до кипіння, потім зменшіть вогонь, щоб вода рівномірно кипіла і йшла пара, покладіть продукти в відділення для готування або на решітку, закрийте кришкою і засічіть час. Імпровізовану пароварку можна зібрати зі звичайних кухонного приладдя. Візьміть широку каструлю з щільною кришкою, покладіть на дно її два дерев’яні бруски, на них поставте сито, друшляк або дротяну підставку під гаряче. Чи не соліть продукти, які готуєте на пару, – все одно вся сіль при цьому вимивається. Для приготування на пару стейків з рибного філе товщиною 2-2,5 см буде потрібно 6-15 хвилин в залежності від сорту риби; овочів і фруктів (наприклад, 500 г зеленої квасолі або двох розрізаних навпіл груш) – 10-25 хвилин; курячих грудок без кісток – 20 хвилин.
Спробуйте приготувати. Нарізане шматочками рибне філе покладіть на лист фольги, додайте кілька зубчиків часнику, тертий або мелений імбир, ріпчаста цибуля і лавровий лист, полийте соком лимона. Щільно загорніть фольгу і покладіть на решітку пароварки. Готуйте 6 хвилин.

ЖАРКА ПРИ безперервне перемішування

Продукти швидко обсмажують при дуже високій температурі, тому їх слід нарізати маленькими шматочками однакового розміру, щоб вони повністю присмажився. А для того щоб страва не пригоріло, його потрібно постійно перемішувати. Готувати таким способом найкраще в китайському воке. У нього похилі краю і кругле дно, тому можна швидко підрум’янити продукти в центрі каструлі і потім розподілити їх по всій її поверхні, щоб вони повільно "доходили" до готовності. Можна також використовувати чавунні казан або сковороду. Їх потрібно як слід розігріти і толь-ко після цього додати трохи рослинного масла. Відповідні продукти: капуста, баклажани, солодкий перець, брокколі, гриби, свинина, курка, креветки, морський гребінець, тофу.
Як це робиться. Підготуйте всі продукти заздалегідь. Наріжте овочі кубиками або дрібно порубати. З м’яса видаліть жир і дрібно наріжте. На окрему тарілку отсипьте потрібну кількість спецій. Якщо готуєте страву з м’яса і овочів, спочатку підрум’яньте м’ясо, відсуньте його до країв сковороди, тим самим звільнивши середину, потім в центр покладіть овочі. Для змазування сковороди краще використовувати оливкову олію.
Спробуйте приготувати. Розігрійте чавунну сковороду, додайте трохи олії і круговим рухом розподіліть його по всій поверхні сковороди. Протягом 30 секунд обсмажте 1/2 склянки нашаткованого ріпчастої цибулі, 1 подрібнений зубчик часнику і дрібку червоного перцю. Влийте 1/2 склянки курячого бульйону і 1/2 склянки білого вина, прогрійте протягом 2 хвилин. Додайте 200 г креветок середнього розміру, накрийте сковороду кришкою і тушкуйте 5 хвилин. 3.

Запікання в ДУХОВЦІ

Так як тепловий потік в духовці постійний, єдине, що вам потрібно робити, – переміщати страву подалі від джерела спека або ближче до нього. Оскільки їжа готується на сухому спеку і без масла, нежирне м’ясо і курку краще попередньо замаринувати або в процесі запікання поливати водою або соком, що виділяється. Відповідні продукти: червона риба, курка, курчата, солодкий перець, гарбуз, кабачки, цибуля.
Як це робиться. Завжди попередньо розігрівайте духовку протягом 30 хвилин, щоб на продуктах швидко утворилася запечена скоринка. Якщо ви віддаєте перевагу м’ясо з кров’ю, запікайте шматок товщиною 4 см приблизно 6 хвилин; якщо любите просмажене, але ще рожеве всередині, – 9 хвилин; добре просмажене – 12 хвилин. Час запікання курки (500 г) – 15 хвилин. Щоб не возитися з миттям дека, покладіть на нього лист фольги.
Спробуйте приготувати. Замаринуйте продукти на 1 годину перед запіканням. Рецепт маринаду для курячих грудок: змішайте 3 подрібнених зубчики часнику, 1 столову ложку оливкової олії, сік і цедру 1 лимона, трохи свіжого або сушеного базиліка, 1 стакан білого вина, сіль і перець за смаком.

Приготування У скороварки

Їжа готується дуже швидко і в невеликій кількості води, тому вітаміни і мінеральні речовини практично не руйнуються. Весь пар від киплячої рідини залишається всередині, а значить, добре зберігаються смак і аромат продуктів. Таке страва буде смачним без додавання масла і навіть без спецій. Суп і рагу в скороварці можна приготувати всього за 15 хвилин, рис – за 5 хвилин, більшість овочів – за 3 хвилини. Відповідні продукти: картопля, квасоля, яловичина, курка, баранина, рис.
Як це робиться. Засікайте час, коли готуєте. У скороварці їжа вариться або гаситься так швидко, що кожна секунда має значення. Ніколи не заповнюйте скороварку більш чим на дві третини. Коли готуєте продукти, які сильно збільшуються в обсязі, заповнюйте ємність лише наполовину, щоб залишалося місце для накопичується пара. Після того як скороварка знята з вогню, не радимо відразу відкривати кришку – дайте каструлі трохи охолонути. В іншому випадку можна сильно обпектися паром.
Спробуйте приготувати. Тушкована яловичина з апельсинами і розмарином. На сильному вогні розігрійте в скороварці 1 столову ложку оливкової олії. Додайте 700 г нежирної яловичини, нарізаної кубиками по 1 см, і підрум’яньте з усіх боків. Вийміть м’ясо з скороварки. Зменшіть вогонь і протягом 1 хвилини тушкуйте 1 нашатковану цибулину, 1 зубчик часнику і 2 столові ложки яловичого бульйону. Додайте 1/2 склянки бульйону, 1/2 склянки сухого червоного вина, 2 столові ложки томатної пасти, 1/2 чайної ложки сухого розмарину, 1 чайну ложку подрібненої апельсинової цедри, 1 чайну ложку сушеного чебрецю, 1 лавровий лист і чорний перець за смаком . Як слід перемішайте. Додайте яловичину. Закрийте кришку і при необхідності зменшіть вогонь. Готуйте 15 хвилин.

Comments

No comments yet. Why don’t you start the discussion?

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

code