Каша – це ідеальний гарнір і прекрасне самостійне страва, яке збагачує організм корисними елементами, заряджає енергією і забезпечує стійке відчуття насичення.
Неспроста дієтологи рекомендують їсти кашу щоранку. Однак вся її користь нівелюється, коли ми допускаємо помилки при виборі і приготуванні.
- Помилка №1. Вибрати кашу швидкого приготування
- Помилка №2. Чи не помити крупу перед варінням
- Помилка №3. Чи не прожарювати крупу і варити в неправильній посуді
- Помилка №4. Заливати крупу холодною водою і ставити на сильний вогонь
- Помилка №5. Чи не перемішувати кашу і не накривати кришкою каструлю
Помилка №1. Вибрати кашу швидкого приготування
Такі каші містять багато простих вуглеводів, які провокують різкі скачки інсуліну в крові і не дають стійкого почуття насичення. Поснідавши такий кашею, ви захочете їсти вже приблизно через годину.
Ще один мінус полягає в тому, що каші швидкого приготування майже не містять корисних елементів. Справа в тому, що для отримання "миттєвої" каші злаки добре пропарюють і швидкому способом висушують. Після такої екзекуції в них залишається відносно небагато корисних елементів. Останні йдуть тоді, коли вже ви починаєте варити.
На замітку! Білий шліфований рис практично не містить корисних вітамінів і елементів. Тому краще вибирати бурий рис.
Помилка №2. Чи не помити крупу перед варінням
Мити потрібно будь-які крупи. Але якщо ви не помиєте гречку, то навряд чи трапиться щось страшне, так як цю крупу продають відносно чисту. А ось нешліфований рис, перловку, киноа і пшенку – обов’язково потрібно мити.
Джерело фото: pixabay.com
Пшоняної крупи вважається найбруднішою, тому її необхідно мити, кілька разів змінюючи воду. Наостанок бажано ошпарити окропом.
Помилка №3. Чи не прожарювати крупу і варити в неправильній посуді
Прожарювання крупи перед варінням дуже покращує смак каші. Однак багато хто нехтує прокаливанием, намагаючись заощадити час. Хоча займає ця процедура всього 3 хвилини.
Ще одна помилка – варити крупу в неправильній посуді. Якщо ви візьмете каструльку з тонким дном, то каша може злегка пригоріти. Каструлю потрібно вибирати обов’язково з товстим дном.
Помилка №4. Заливати крупу холодною водою і ставити на сильний вогонь
Якщо засипати крупу в холодну воду, то в каші буде багато грудочок. Найкраще висипати крупу в каструлю, де вже кипить підсолена вода.
Джерело фото: youtube.com (канал Кухар)
Якщо готувати крупу на занадто сильному вогні, то вода почне швидко википати, а не вбиратися в крупу. Таким чином, каша може залишитися напівсирої або пригоріти.
Помилка №5. Чи не перемішувати кашу і не накривати кришкою каструлю
У ранковому поспіху ми часто забуваємо про це, і абсолютно даремно. Перемішуючи крупу, ми не даємо їй втекти або "пригоріти", а ще допомагаємо позбутися їй від зайвого крохмалю.
Джерело фото: youtube.com (канал Канал одеської кухні)
Ще одна помилка – не накривати кашу кришкою при варінні. Справа в тому, що велику роль відіграє пар, що з’являється при варінні. Якщо не накривати каструлю кришкою, то пар випарується і зерно не провариться.
Коли ми готуємо кашу неправильно, то позбавляємося майже всіх її корисних властивостей. Тому важливо не допускати найпоширеніші помилки!